Červená řepa je extrémně zdravá zelenina, která má mnoho přínosů pro naše tělo. Pomáhá nám redukovat vysoký krevní tlak, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a podporuje detoxikační procesy v našem těle.
Nejdůležitější látky a prvky, které obsahuje:
Vitamíny B a C, vápník, hořčík, draslík, křemík, železo, selen, zinek, kyselina listová, antioxidanty betain a betacyanin.
Co vše může řepa podpořit?
- Snižuje hladinu cholesterolu – Má velmi příznivé výsledky při snižování špatného LDL cholesterolu. Tomu dopomáhá vláknina a antioxidanty v řepě.
- Pomoc při trávení – Vysoký obsah rozpustné vlákniny v řepě zabraňuje zácpám a zlepšuje tak celkovou kvalitu stolice. Řepa je také vysoce močopudná – zabraňuje tak nežádoucímu zavodňování těla.
- Pomoc při detoxikaci -Neutralizuje škodlivé látky v těle a následně podporuje jejich vylučování z těla.
- Prevence rakoviny – Čerstvá šťáva z červené řepy pomáhá jako prevence proti rakovině a zároveň slouží jako podpůrný lék při léčbě a následné rekonvalescenci.
- Zlepšuje činnost srdce
- Pomáhá při zotavování po klíšťové encefalitidě
- Zlepšuje činnost jater, žlučníku, ledvin a žaludku
Jak červenou řepu využít?
- Salát ze syrové řepy – pouze řepu oloupeme, nastrouháme a smícháme například s jablkem a paprikou. Zakápneme olivovým olejem, můžeme posypat slunečnicovými semínky.
- Šťáva z červené řepy – udělejte si čerstvou šťávu z řepy, pomeranče a jablka – a máte zimní vitamínovou bombu.
Na vysoký krevní tlak je skvělá sklenička se šťávou z červené řepy a lžičkou medu. - Na chřipku a nachlazení si odšťavníme řepu, mrkev a kousek celeru.
- Pokud vaříme řepu, vždy ve šlupce, aby neztratila vitamíny.
- Vařenou řepu můžeme oloupat a následně opéct v troubě s posypanou tymiánem a pokapanou olivovým olejem.
Autor: redakce