Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept! - Tvojechvilka.cz

Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!

O Vánocích se můžeme obejít bez dortů, cukroví, dokonce i bez štrůdlu, ale bez vánočky v žádném případě. Ta prostě ke svátkům patří. V minulosti se dokonce do vánočky zapékal hrášek, a kdo měl to štěstí, že ho našel (a nezlomil si přitom zub), byl celý další rok zdravý a šťastný. Byla to obdoba francouzského tříkrálového koláče, kam se zapéká fazole. Já vánočky přímo miluji a začínám jé péct už od října, aby si celá moje rodina užila vánočkovou sezonu bez jakýchkoliv pochybností. Vánočka nádherně provoní celý dům a k snídani si nedokážu představit lepší pochoutku!

 

Recept:
  • 75 dkg mouky (50 dkg polohrubé , 25 dkg hladké)
  • 1/4 litru  mléka (množtví je orientační, přidejte, pokud se vám bude zdát mouka moc tuhá)
  • 4 žloutky 
  • 1 lžička soli
  • 15 dkg másla
  • 15 dkg krupicového cukru
  • špetka muškátového květu
  • 40 g droždí
  • 2 tablety (nebo 1 lžička) jedlé sody
  • rozinky namočené v rumu
  • vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu
  • na pomazáni bílek
  • na posypání ořechy nebo mandle
Dejte si na upletení vánočky záležet
Sváteční vánočka

Všechny přísady si vyndejte z lednice dřív, než začnete pracovat, aby nebyly příliš studené. Mouku dokonce v zadělávací míse dávám na chvilku do trouby vyhřáté na 40 ‘C . Potom si připravíme z trochy mléka, cukru a droždí kvásek (utřeme droždí s cukrem , zalijeme vlahým mlékem a dáme na teplo).

Smícháme všechny suché přísady – mouku, cukr, vanilku, sůl, koření, kůru, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutky rozkvedlané v mléce, rozpuštěné máslo a jedlou sodu a vypracujeme hladké těsto.

Na vánočku by mělo být těsto trochu tužší, ale zase ne příliš, musí se s ním dobře pracovat. V závěrečné fázi propracovávání přidáme rozinky naložené alespoň pár hodin v rumu. Těsto dáme kynout na teplé místo. Když vykyne poprvé, těsto “strhneme”, to znamená, že ho znovu propracujeme a necháme kynout nanovo.

Pleteme

Některé zkušené kuchařky strhávají těsto několikrát, ale podle mě to jednou stačí. Potom je vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na devět dílů, vytvoříme si “šňůrky” a pleteme: spodek ze čtyř, na to prostřední díl ze tří a vršek ze dvou.

Dáme na vymaštěný plech (raději používám pečící papír) a necháme ještě asi 20 minut kynout. Potom špejlemi vánočku propícháme, aby se v troubě nerozjela, mašlovačkou pomažeme bílkem, posypeme ořechy a pleteme v dobře vyhřáté troubě 10 minut při 200 ‘C , pak 35 až 40 minut při teplotě 170 ‘C.

Vánočka s čajem nebo kávou. Dovedete si představit lepší snídani?


Rada: Neotvíráme troubu v začátku pečení a nevytahujeme vánočku ven, aby se nesrazila. Po vytažení potřeme spodek mlékem, aby zůstal pěkně měkký po celou dobu uchovávání. Uchováme zabalenou v pečícím papíru pod skleněným poklopem. Tak vydrží jako čerstvá až do Štěpána!

 

Líbí se Vám naše recepty? Koukněte na všechny exkluzivní recepty zde!

 

Tvojechvilka.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *