Kuře z Marseille je typická jihofrancouzská pochoutka a tomu odpovídá i samotná chuť kuřete. Stačí vyrobit, usadit se ke stolu, ochutnat první sousta a v tu chvílí se octnete ve Středomoří a ucítíte nezaměnitelnou vůni všech velkých přístavů. Dejte kuřátku z Marseille šanci a nebudete litovat.
Recept pro 4 osoby
- 1 kuře
- 20 dkg slaniny
- 4 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malá konzerva rajského protlaku
- šálek černých oliv
- 2 dl bílého vína
- sůl
- černý mletý pepř
- petrželka
Tohle jídlo se nejlépe připravuje v hlubokém litinovém pekáči s poklicí (cocotte), ale můžete použít i pekáček a místo poklice alobal. Syrové kuře rozdělíme na jednotlivé porce, osolíme a opepříme.
Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme, přihodíme nahrubo nasekanou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme kuře, protlak, překrájené vypeckované olivy, zalijeme bílým vínem a zvolna necháváme v troubě pod poklicí pobublávat asi hodinu.
Nespěcháme, neboť jak praví mnoho slavných kuchařů a kuchařek, pokud chcete spěchat, raději se vaření vyhněte obloukem!
[do_widget id=colormag_featured_posts_slider_widget-24]
Na závěr se nebojte ochutnat, abyste případně mohli přilít více vína či jinak dochutit. Šťáva by měla být hustá, kuře měkké, krásné červené barvy s černoolivovými akcenty.
Na talíři posypeme sekanou perželkou. Podáváme s bílým chlebem či bramborami, kromě vařených zkuste vyzkoušet i brambory selské!
TIP: Doporučuji nepoužívat Vodňanská kuřata. Raději sáhněte po kvalitních kusech a vůbec nejlépe po domácím chovu!
Zajímají vás další skvělé recepty exkluzivně pro čtenáře tvojíchvilky? Koukněte na celou sekci!